Säveltäjä Hildegard
Bingeniläinen (1098–1179) ei ollut mikään
huippukokki, vaikka hän yleisnero olikin. Hildegard oli luonnontieteilijä, lääkäri, teologi,
filosofi, puutarhuri, muusikko, runoilija, taidemaalari, mystikko, profeetta ja pyhimys, mutta herkkusuuksi häntä ei voi sanoa. Siitä huolimatta, että moni meistä mutustelee
pikkujouluaikaan makoisia pikkuleipiä, joita kutsutaan Hildegardin hermopipareiksi, älypipareiksi tai ilokekseiksi.
![]() | |
Hildegard luennoi oppilailleen muskottipuusta ja muista luonnonlääkkeistä elokuvassa Vision – Aus dem Leben der Hildegard von Bingen (ohj. Margarethe von Trotta, Saksa 2009). |
Resepti sisältyy
Hildegardin teokseen Physica eli Luonnontiede (1151–1158). Teos on lääketieteellinen opas
luomakunnan tuotteiden terveydellisiin vaikutuksiin – luonnonlääkintään.
Kirja esittelee kasvi-, eläin- ja kivikunnan aineksista valmistettavia
lääkeruokia ja -juomia. Psykoaktiivisena, mielen toimintoihin vaikuttavana kasvina
tunnetun muskottipuun siemeniä koskevasta
luvusta (Nux muscata) löytyy seuraava ohje:
”Ota jonkin verran muskottia, saman verran
kanelia ja hieman neilikkaa. Jauha ne. Tee jauhelmasta, hienosta
kokojyvävehnäjauhosta ja vedestä pieniä kakkusia. Syö niitä usein. Se vähentää sydämesi
ja mielesi katkeruutta, avaa sydämesi ja heikentyneet aistisi sekä keventää
mieltäsi. Se puhdistaa aistisi ja vähentää kaikkia haitallisia ruumiinnesteitä
[negatiivisia mielialoja]. Se tuottaa vereesi hyvää ruumiinnestettä [mielialaa]
ja tekee sinusta vahvan.”
(Bingen 2010, s. 72.)
Hardcore-hildegardisti
tekee keksinsä tämän 900 vuotta vanhan ohjeen mukaan. Ohje ei ole tarkka, mutta
lääkeaineiden (mausteiden) keskinäinen suhde on selkeähkö, ja koska keksi rakentuu niiden ympärille, on niiden osuus pidettävä tuntuvana.
Kanelilla ja neilikalla on tietenkin omat terveysvaikutuksensa: kaneli vähentää
mielen negatiivisuutta ja neilikka kirkastaa tunkkaista päätä.
Hildegardin hermopiparit – alkuperäinen hardcore-versio
Ohjeesta tulee 16
keksiä eli yksi pellillinen.
1 tl
muskottipähkinää hienona raasteena
1 tl kanelia
¼ tl mausteneilikkaa
2½ dl
täysjyvävehnäjauhoa
½ dl vettä
Sekoita
ensin mausteet keskenään, lisää sitten 2 dl jauhoja. Nuuhki: seos
tuoksuu kuin keskiaikainen kivikirkko! Lisää vettä niin, että seoksesta tulee
taikinamaista; lisää loput jauhot (1/2 dl) niin, että taikina irtoaa kulhon
reunoista. Leivo taikinasta tanko ja
leikkaa siitä 16 palaa. Muovaa paloista kämmenien välissä tai lautaa vasten
litteitä ympyröitä ja asettele leivinpaperille pellille. Paista uunissa 175 asteessa 12–15 minuuttia. Ihmettele uunista tulevaa
tuoksua ja keksien ufomaista olemusta. Jäähdytä, syö ja voi paremmin.
![]() |
Hildegard säveltää. Rochuskapelle, Historisches Museum am Strom – Hildegard von Bingen, Bingen am Rhein, Saksa. |
Ontohkot
keksit muistuttavat ohutta näkkileipää; "Hildegardin palttoonnappi" olisi sopiva
nimi. Maku on suitsukemainen – lääkemäinen. Pystyn syömään vain yhden. Tällaisilta
Hildegardin lääkekeksit varmaankin maistuivat, pikemminkin kuin nykyaikaisilta
piparkakuilta. Hildegard oli nunna ja kilvoittelija, ei mikään chef tai nautiskelija. Terveysruoka palveli
henkistä kasvua.
Nykytiede selittää Hildegardin
rajut näyt ja arkitodellisuudesta poikkeavat kokemukset migreeniksi ja
haltioitumisalttiudeksi, mutta ehkä muskotilla ja muilla
tajuntaa laajentavilla lääkekasveilla oli oma osuutensa.
Nykynunnan pehmopipari
Yhdysvaltalainen
lastenkirjailija ja yleisen musiikkitiedon opettaja Carol Reed-Jones on laatinut
Hildegardin muskottikeksistä muunnelman, jonka on tarkoitus olla hyvän makuinen
mutta silti pysyä keskiajan aineissa. Ohje löytyy kirjasta Hildegard of Bingen: Woman of Vision (2004, s. 54–55). Hildegardin alkuperäiseen ohjeeseen on lisätty rutkasti voita ja hunajaa sekä hieman suolaa, muttei
mitään sellaista, mitä keskiajalla ei käytetty. Mausteiden – lääkeaineiden –
osuutta on vähennetty. Resepti tulee lähelle antiikista juontuvia hunajakakkuja,
mutta eivät nämäkään keksit hyvälle maistu.
![]() |
Yhdysvaltalaisen luostarileipomon Hildegard-keksejä. |
Jos tuntee suurempaa kiinnostusta herkkuihin kuin henkiseen kasvuun, kannattaa
pitäytyä reseptissä, joka pohjautuu Hildegardin alkuperäiseen ohjeseen vain hyvin väljässä mielessä. Sellaisia keksejä leipoo yksi sun toinen luostari. Esimerkiksi täältä pääsee erään yhdysvaltalaisen benediktiiniläisnunnalan leipomon verkkokauppaan keksiostoksille; leipomon nimi on Simply Divine.
Tietysti tällaisten sovellusten
kauppaaminen Hildegardin terveyskekseinä on harhaanjohtavaa siinä
mielessä, että Hildegardin alkuperäiset keksit olivat hyvin erilaisia. Lisäksi Hildegard perusti ihmisen hyvinvointia koskevan filosofiansa antiikista periytyvään
oppiin neljästä mielenlaadusta, ruumiinnesteestä ja alkuaineesta. Teelusikallinenkin leivinjauhetta sotkee alkuperäisen keksin hienovireisen järjestelmän.
Toisaalta näitä sovelluksia
syö mielellään. Seuraava ohje perustuu osittain unitaariuniversalisti Jeffrey S. Nelsonin ja hänen tuntemattomaksi jääneen tohtoriopiskelija-avustajansa kehittämään reseptiin, joka löytyy monista yhdysvaltalaisista uskonnollisista julkaisuista (esim. Sister Ann Elizabeth 2010), sekä Turun
Marttayhdistyksen jäsenten keskuudessa taannoin kiertäneeseen reseptiin ja Turun Pyhän Birgitan
seurakunnan joulumyyjäisissä myytäviin pipareihin.
Ainekset
![]() |
Jos Hildegardin hermopipari maistuu herkulliselta, sen tekemisessä ei ole noudatettu Hildegardin omaa reseptiä. |
125 g voita
2 dl ruskeaa
sokeria
1 kananmuna
3 dl
spelttijauhoa
1 tl
leivinjauhetta
½ dl mantelijauhoa
¼ tl suolaa
½
tl vaniljasokeria
1 tl kanelia
1 tl muskottipähkinää hienona raasteena
¼ tl mausteneilikkaa
Lisäksi:
kananmunan keltuainen voiteluun
mantelilastuja koristeluunLeivonta
Vaahdota sokeri
pehmeään voihin. Vatkaa joukkoon muna. Sekoita keskenään kuivat aineet (sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin). Lisää ensin puolet kuivista aineista ja
sekoita. Lisää sitten toinen puoli ja sekoita huolellisesti. Viilennä taikina,
jotta se on helpompi työstää; laita vaikka jääkaappiin pariksi tunniksi tai yön
yli. Tee saksanpähkinän kokoisia palloja ja litistä ne kekseiksi (halutessasi voit ensin muovata kaksi tankoa ja leikata niistä paloja). Asettele
leivinpaperille tai pikkuleipävuokiin. Voitele keltuaisella ja
ripottele päälle mantelilastuja. Paista uunissa 175 asteessa 12–15 min, kunnes
reunat ovat kullanruskeat.
Hyvä paha muskotti
Mitä reseptiä noudattaakin, niin lähemmäksi Hildegardin henkeä pääsee, kun raastaa muskotin itse muskottipähkinästä (valmiina jauheena myytävän muskotin sijaan).
Kokonaisen muskottipähkinän ostaminen ei ole kuitenkaan Suomessa nykyisin helppoa. Elintarviketurvallisuusviraston taannoisesta, päihdepoliittisesta suosituksesta johtuen lähes kaikki ruoka-, herkku- ja maustekaupat ovat lopettaneet kokonaisten muskottipähkinöiden myynnin aina Stockmannin herkkua sekä Punnitse ja säästä -ketjua myöten. Onneksi Hakaniemen kauppahallin Maustekeitaasta sitä ainakin saa (kiitos Hakaniemen hallin DeliDelin Laura Valvanteelle etsintäavusta!). Verkostakin voi tilata täältä. Eihän valkokastikkeesta, lasagnesta, laatikoista ynnä muista tule kunnollista ilman itse raastettua muskottia.
Kokonaisen muskottipähkinän ostaminen ei ole kuitenkaan Suomessa nykyisin helppoa. Elintarviketurvallisuusviraston taannoisesta, päihdepoliittisesta suosituksesta johtuen lähes kaikki ruoka-, herkku- ja maustekaupat ovat lopettaneet kokonaisten muskottipähkinöiden myynnin aina Stockmannin herkkua sekä Punnitse ja säästä -ketjua myöten. Onneksi Hakaniemen kauppahallin Maustekeitaasta sitä ainakin saa (kiitos Hakaniemen hallin DeliDelin Laura Valvanteelle etsintäavusta!). Verkostakin voi tilata täältä. Eihän valkokastikkeesta, lasagnesta, laatikoista ynnä muista tule kunnollista ilman itse raastettua muskottia.
Muskottikeksi on vain yksi lääkevalmiste satojen muiden joukossa, jotka Hildegard esittelee kirjoituksissaan. Se oli kuitenkin merkittävä osa sitä kakkukulttuurin kehitystä, jonka myötä muun muassa (Hildegardin ankarasti kritisoimien) ristiretkien johdosta ympäri Eurooppaa levinneistä hienoista ja arvokkaista Kauko- ja Lähi-Idän mausteista tuli pipar- ja maustekakkujen perusaineita
Lähteet
Bingen,
Hildegard von 1998 [1158]. Physica. The
Complete English Translation of Her Classic Work on Health and Healing. Kääntänyt
Priscilla Throop. Rochester, VT: Healing Arts Press.
–– 2010 [1158]. Physica. Liber subtilitatum diversarum naturarum creaturarum. Tekstikriittinen
laitos. Toim. Reiner Hildebrandt & Thomas Gloning. Berlin & New York,
NY: de Gruyter.
Reed-Jones,
Carol 2004. Hildegard of
Bingen: Woman of Vision. Aston, PA: Paper Crane Press.
Sister Ann
Elizabeth 2010. Hildegard of Bingen – A Woman with Extraordinary Common Sense. The Eagle, Eastertide 10. The Journal of
the Sisterhood of St. John the Divine, St. John’s Convent, Toronto. 9.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti